DEEL 4 - HET MORTUARIUM DOSSIER

DE REACTIE OP HET VONNIS.

Hans Heikoop en een aantal anderen richten de VMG op. Eén van de belangrijkste taken van de VMG is het opstellen van een convenant. Er wordt een lijst gemaakt van noodzakelijke handelingen.


Verder werd er een lijst gemaakt van wat ze zijn gaan noemen “wenselijke handelingen”. Volgens Hans Heikoop in opdracht van de rechter van de Hoge Raad. (Deze opdracht is trouwens nergens te vinden in het vonnis.) De lijst zou ervoor moeten zorgen dat er meer duidelijkheid kwam over wat noodzakelijk was en wat niet. Het lijkt erop dat deze lijst er alleen maar is om ervoor te zorgen dat er toch nog iets te berekenen viel.

De lijst geeft aan dat koelen wenselijk is, maar na 3 uur noodzakelijk. Hierdoor werd het mogelijk dat de rekening van het koelen wel naar de nabestaanden ging. Over deze 3-uursregeling komen vragen. Niet alleen bij uitvaartverzorgers, maar ook bij een Kamerlid. Op 3 maart 2000 stelt het CDA-kamerlid Bruijns er voor het eerst vragen over [ah-tk-19992000-971 Buijs.pdf]. Deze worden dan door de Minister afgedaan met de opmerking dat er een convenant in de maak is. Op 10 november dat jaar herhaalt Bruijns zijn vragen en krijgt antwoord [ah-tk-20002001-515 Buijs.pdf].